Kuinka arvokkaita Pokémon-korttini ovat?

Tämä artikkeli on tarkoitettu kattavaksi suomenkieliseksi perusoppaaksi Pokémon-korttien hinnan arviointiin niin aloittelijoille kuin kokeneemmille keräilijöillekin. Sekä ostajien että myyjien kannattaa tutustua siihen, jotta kukin osaa hinnoitella korttinsa järkevästi eikä toisaalta joudu maksamaan omista ostoksistaan liikaa. Myynti-ilmoituksessa kannattaa aina olla edes suuntaa-antava hinta - pelkkä "tarjoa" antaa ostajalle kuvan, että joko et itse ole vaivautunut selvittämään korttiesi arvoa tai toivot jonkun tietämättömän tarjoavan ylihintaa. Oppaan tekemisessä on ollut mukana useita suomalaisia pitkän linjan korttikeräilijöitä, ja se pohjautuu korttien kansainvälisiin hintatasoihin sekä kansainvälisten korttisivustojen ohjeistuksiin.

Opas viittaa usein tiettyihin korttisarjoihin. Jos et tunnista sarjoja niiden logojen perusteella (kortin alareunassa), löydät ne tästä listasta julkaisujärjestyksessä. Opas myös olettaa korttien olevan aitoja – väärennetyillä korteilla ei ole mitään arvoa. Opas feikkikorttien tunnistamiseen löytyy täältä.

Kortin harvinaisuus

Vain pienellä osalla Pokémon-korteista on merkittävää arvoa, joten säästät huomattavasti aikaa ja vaivaa tutkimalla tarkemmin vain potentiaalisesti harvinaiset kortit. Käy ensin korttisi läpi kiinnittäen huomiota seuraaviin:

  • Onko kortti kiiltävä (holo)?
  • Onko kortin harvinaisuusmerkintä alareunassa tähti?

Common (tavallinen) – Uncommon (epätavallinen) – Rare (harvinainen)
Jos vastasit jompaankumpaan kysymykseen kyllä, kortillasi saattaa olla jonkin verran arvoa. Kaikki muut kortit kannattaa myydä pois joko yksittäin noin 10–50 snt/kpl tai isompina kasoina halvemmalla – commoneita ja uncommoneita kertyy useimmille keräilijöille riesaksi asti, ja niitä ostetaan yksittäin lähinnä, jos se sattuu olemaan ostajan lempi-Pokémon tai juuri se viimeinen kortti on jostain syystä jäänyt puuttumaan kokoelmasta. Ne siis kannattaa jättää huomiotta, ellei niissä ole muita arvoon vaikuttavia tekijöitä, ja keskittyä hinnoittelussa arvokkaampiin kortteihin.

Jos harvinaisuusmerkintä puuttuu, kortti saattaa olla esimerkiksi promo (esim. jonkin tuotteen mukana tai tapahtumasta saatava erityiskortti) tai tullut jonkin tietyn tuotepakkauksen mukana. Nämä kortit vaihtelevat melko arvottomista todella arvokkaisiin, joten niiden arvo kannattaa tarkistaa aina erikseen.

Rare ja holo rare

Kortit, joiden harvinaisuusmerkintä on tähti, ovat muita harvinaisempia, mutta tämä ei vielä takaa kortin arvokkuutta. Jos kortti ei ole kiiltävä, sen arvo on todennäköisesti korkeintaan noin euron. Jos kyseessä on kuitenkin vanhempi korttisarja tai erityisen suosittu Pokémon, kannattaa sen hinta tarkistaa.

Jos kortin kuva on kiiltävä eli kyseessä on holo rare, se todennäköisesti on arvokkaampi. Useimmat holo raret ovat arvoltaan noin 1–5 €, mutta joukossa saattaa olla myös merkittävästi arvokkaampia. Kannattaa siis aina tarkistaa.

Vasemmalla tavallisia rareja, oikealla holo rareja.

Reverse holo

Kaikissa sarjoissa Legendary Collectionista eteenpäin on julkaistu korteista erityiset holoversiot, joissa kaikki paitsi kuva kiiltää. Näitä versioita kutsutaan yleisesti reverse holoiksi eli käänteisiksi holoiksi, ja niin commoneista, uncommoneista kuin rareistakin on nämä versiot. Vanhojen sarjojen reverset ovat erityisen arvokkaita: Legendary Collection usein 10–20 € ja Expedition, Aquapolis ja Skyridge 1–10 €, harvinaisimmat vielä moninkertaisesti enemmän.

Reverseistä löytyy muutama poikkeus: Hidden Legends ja Fire Red & Leaf Green käyttävät käänteisen holon sijaan erityistä holokuviointia, sarjat Team Rocket Returnsista Power Keepersiin taas kiiltävää kuvaa sarjan logolla. Yksinkertaisuuden vuoksi myös näihin kuitenkin viitataan yleensä termillä reverse holo. Näissä sarjoissa reverset liikkuvat yleensä 1–5 € hintaluokassa, mutta arvokkaampiakin löytyy.

Diamond & Pearlista eteenpäin palattiin taas käänteiseen holopintaan. Uudemmat reverse holot ovat yleensä selkeästi halvempia kuin vanhat. DP- ja HGSS-aikakausien (Diamond & Pearlista Call of Legendsiin) commonit ja uncommonit ovat yleensä arvoltaan 50 snt – 1 €/kpl, ja Black & Whitesta eteenpäin 20–50 snt/kpl. Raret kannattaa tarkistaa erikseen.

Reverse holoja vuosien varrelta

Ultra rare ja secret rare

Lähes jokaisessa sarjassa on erityisen harvinaisia kortteja, joiden arvo vaihtelee parista eurosta jopa satoihin euroihin. Nämä kannattaa aina tarkistaa.

Ultra rare on yleensä aina kiiltävä ja erottuu ulkonäöltään tavallisista rareista. Ultra rarejen nimissä on usein jokin erityinen pääte, ja niihin liittyy jokin kyseiselle korttipelin aikakaudelle ominainen pelimekaniikka. Ultra rare -tyypit ovat vanhimmasta uusimpaan ex, Star (), LV.X, Prime, LEGEND, EX, BREAK, GX, Prism Star () ja V.

Esimerkkejä ultra rareista

Secret rare tarkoittaa korttia, jonka sarjanumero kortin alakulmassa menee kortin virallisen numeroinnin yli, esim. "83/82". Kyseessä on usein erikoisversio jostakin muusta kyseisen tai aiemman sarjan kortista.

Bulbapedian lista secret rare -korteista

Esimerkkejä secret rareista

Muita arvoon vaikuttavia tekijöitä

1st edition
Base Setistä Neo Destinyyn asti jokaisen sarjan ensimmäinen painos merkittiin erityisellä Edition 1 -logolla. 1st editionit ovat arvokkaampia kuin myöhemmät painokset, ja erityisesti holo rarejen ykköspainokset ovat usein todella kalliita. Ainoa poikkeus on Base Set Machamp, josta ei ole olemassa kuin 1st edition -versio – se ei siis valitettavasti ole erityisen arvokas.

Edition 1 -merkintä kuvan vasemmassa alanurkassa.

Base Set Shadowless
Kun Base Setin korttien valmistaja vielä testasi pieniä muutoksia korttien ulkonäössä, julkaistiin 1st editionin jälkeen painos, jossa Edition 1 -logoa ei enää ole, mutta korttien ulkoasu oli vielä vanha ennen lopulliseen malliin siirtymistä. Yleensä tämä "shadowless"-painos tunnistetaan siitä, että kortin kuvan ympärillä tavallisesti oleva varjostus puuttuu. Base Setin Trainereissa ja energioissa tätä varjoa ei tosin ole missään versiossa, mutta lisäksi shadowlessit voi tunnistaa copyright-merkinnästä: niissä alareunan tekstissä lukee "© 1995, 96, 98, 99 Nintendo", kun taas tämän jälkeen julkaistuissa korteissa "99" on jätetty pois. Shadowless-kortit ovat aina tavallisia painoksia arvokkaampia.

Vasemmalla tavallinen, oikealla shadowless. Huomaa varjo kuvan reunassa, energiamerkintöjen asettelu, HP:n fontti ja copyright-merkintä.

Base Set 4th Print ja Fossil Australian Print
Yleisesti käytetystä 4th Print -nimestä huolimatta kyseessä ei oikeasti ole juuri Base Setin neljäs painos, vaan neljäs erilainen versio Base Setin korteista. Nämä tunnistaa alareunan "©1999–2000 Wizards"-copyrightista, kun tavallisissa korteissa merkinnästä puuttuu vuosi 2000. Sama copyright-merkintä löytyy myös joistakin Australiassa julkaistuista Fossil-korteista. Myös tämä nostaa kortin arvoa.

4th Print ja Australian print. Huomaa molemmissa korteissa copyright-merkintä 1999-2000.

Logot ja leimat
Vuosien varrelta löytyy monia erikoiskortteja, joissa on jokin ylimääräinen logo tai leima. Usein näitä on saanut palkinnoksi esimerkiksi Pokémon-liigaan osallistumisesta tai turnauksessa menestymisestä. Näiden kanssa on erityisen tärkeää tutkia, mikä versio kortista on kyseessä ja mistä se on peräisin.

Bulbapedian promokorttilistat

Erilaisia logoja ja leimoja

Painovirheet
Joskus kortteja painetaan vahingossa virheellisinä. Yleisiä virhetyyppejä ovat esimerkiksi kirjoitusvirheet, väärät tiedot ja virheet kortin kuvassa. Nämä virheet korjataan seuraaviin painoksiin, kun ne huomataan, joten virheelliset versiot ovat yleensä tavallista arvokkaampia. Erityisesti vanhimmat painovirhekortit saattavat nousta todella korkeisiin hintoihin.

Bulbapedian lista painovirhekorteista

Pelattavuus
Joskus kortin arvo nousee, koska se on erityisen hyvä korttipelissä ja siksi juuri tällä hetkellä erityisen haluttu pelaajien keskuudessa. Tämä koskee enimmäkseen uusimpien sarjojen kortteja, mutta myös jotkin vanhat hyvät kortit saattavat säilyttää tavallista korkeamman hinnan, sillä pelaajat hankkivat niitä vanhoihin pakkoihinsa.

Trainerit ja energiat
Trainer-korteissa on harvinaisuusluokitus siinä missä Pokémoneissakin, ja niitä voidaan arvioida samoin perustein. Koska hyviä Trainer-kortteja painetaan uudestaan moniin eri korttisarjoihin, joskus myös vanhat versiot saattavat säilyttää arvonsa pelaajien keskuudessa. Energioista potentiaalista arvoa on vain Special Energy -korteilla, ellei niissä ole jotain arvoa nostavaa tekijää, kuten holo, 1st edition tai shadowless. Perusenergiakortit ovat käytännössä arvottomia, ja kuka tahansa aktiivinen korttipelaaja todennäköisesti pystyy tarjoamaan sinulle ison kasan pilkkahintaan, jos niitä tarvitset.

World Championships -kortit
Jokaisten maailmanmestaruuskilpailujen jälkeen voittajien pakat julkaistaan erityisinä keräilypakkauksina. Nämä kortit tunnistaa World Championships -taustasta sekä pelaajan allekirjoituksesta kortin kuvassa. Koska nämä kortit eivät ole turnauskelpoisia, ne ovat yleensä arvottomampia kuin tavalliset versiot, mutta jotkut kortit, joiden tavallinen versio on arvokas, saattavat olla jokseenkin arvokkaita myös World Championships -versioina.

World Championships -kortteja edestä ja takaa

Kortin kunto

Yksittäisiä kortteja myytäessä lähtöoletus on, että kortti on (ainakin lähes) uutta vastaavassa kunnossa. Kaikenlaiset kulumat laskevat kortin arvoa ja ne tulee mainita myytäessä. Yleisiä kulumia ovat esimerkiksi valkoisiksi kuluneet reunat, naarmut holopinnassa, tahrat ja taitokset. Kun otat yksittäiskuvia myymistäsi korteista esitelläksesi niiden kuntoa, ota kuvat aina sekä edestä että takaa mustaa taustaa vasten, jotta kaikki mahdolliset virheet näkyvät mahdollisimman hyvin.

Kunnon luokitteluun on useita eri asteikkoja – tässä yksi yksinkertainen ja yleisesti käytetty vaihtoehto. Voit klikata kuvia avataksesi täysikokoiset versiot, joista yksityiskohdat erottuvat tarkemmin.

Near Mint / Mint - NM/M
Mint-kuntoinen kortti on virheetön, eikä siinä näy pienintäkään kulumaa tai naarmua. Near mint on tätä kuntoa lähellä ja on yleensä etupuolelta virheetön, mutta takaa kortin kulmissa saattaa näkyä hyvin pieniä määriä valkoista kulumaa. Koska täydellisen mint-kuntoisia kortteja on vaikea löytää ja toisaalta on iso riski väittää korttiaan täydellisen kuntoiseksi, NM on usein korkein käytössä oleva kuntoluokitus. Välillä näkee myös käytettävän merkintää NM/M tarkoittamaan "NM tai sitä parempi".

Lightly Played - LP
Lightly Played -kortissa on hieman enemmän valkoista kortin reunoissa, ja lisäksi siinä saattaa olla naarmuja jotka eivät erotu nopealla vilkaisulla vaan vain tarkastelemalla valoa vasten. Joissakin asteikoissa LP tunnetaan nimellä Excellent (EX).

Moderately Played - MP
Tällä tasolla kortissa on jo selkeitä valkoisia kulumia kortin eri puolilla, ja kortin pinnassa voi olla pieniä näkyviä naarmuja tai tahroja. Joissakin asteikoissa tunnetaan nimellä Good (GD), vaikka korttia ei välttämättä oikein voi enää kutsua hyväkuntoiseksi.

Heavily Played - HP
Kortin reunat ovat kokonaan valkoiset ja myös etupuolella on paljon selkeitä naarmuja tai muuta kulumaa. Kortti näyttää siltä, että sillä olisi pelattu hyvin kauan ilman korttisuojia.

Damaged - D
Vahingoittuneissa korteissa on selkeitä taitoksia, pahoja naarmuja tai muita isoja virheitä johtuen kortin huonosta kohtelusta. Ne ovat yleensä lähes arvottomia, ellei kyseessä ole jokin todella harvinainen kortti.

Huom! Arvioi korttisi aina mieluummin alakanttiin kuin yläkanttiin, niin ostaja välttyy pettymyksiltä. Jos kortin kulumat ovat hankalasti määriteltäviä tai et muuten ole varma, voit käyttää myös kahden luokituksen väliä, esim. LP–MP.

Kunnon vaikutus hintaan

Kunto vaikuttaa kortin arvoon hyvin vaihtelevasti, sillä korttien kulumat ovat hyvin erilaisia. Selkeä naarmu pinnassa on usein pahempi asia kuin kuluma kortin takana, vaikka kortit sopisivatkin samaan kuntoluokitukseen. Joku saattaa maksaa itselleen tärkeästä LP-kortista täydenkin hinnan, kun taas jotkut keräilijät eivät välttämättä tahdo ostaa tiettyä luokitusta huonompia kortteja lainkaan. Korttipelissä hyvien korttien hinta riippuu kunnosta tavallista vähemmän, koska pelaajat tarvitsevat niitä monta kappaletta ja usein kelpuuttavat huonokuntoisemmatkin. Erityisen kalliissa korteissa kuntoon taas kannattaa kiinnittää tavallista parempaa huomiota, sillä hintaerot saattavat olla suuria. Mitään virallisia ohjeita kuntoalennuksiin ei ole olemassa, mutta tässä suuntaa-antava taulukko, jonka avulla voi laskea hintaa suurin piirtein sopivasti.

Kunto Hinta (osuus täydestä hinnasta)
NM/M 100 %
LP 70–90 %
MP 50–70 %
HP 20–50 %
D 5–20 %

Hinnan arviointi

Oppaan tässä vaiheessa sinulle on toivottavasti valikoitunut kasa kortteja, joilla todennäköisesti on arvoa ja joiden kuntotasosta olet perillä, ja pääset tutkimaan niiden arvoa. Parhaita lähteitä korttien hinnan arviointiin ovat verkkosivut, jotka myyvät kortteja useista eri lähteistä, esim. TCGplayer tai Pokémon Cardmarket. Yksittäiset korttikaupat (esim. Troll&Toad, jota valitettavan usein suositellaan hinta-arviointiin) ovat usein ylihinnoiteltuja ja siksi epäluotettavia lähteitä. On myös loogista, että kortteja ammattitaitoisesti käsittelevä ja veroja maksava liike pyytää korteistaan hieman enemmän, mutta se ei tarkoita, että yksityishenkilö voi automaattisesti pyytää saman hinnan.

Myös usean myyjän sivustoja selatessa on tärkeää muistaa, että kuka tahansa voi laittaa myyntiin mitä tahansa millä hinnalla tahansa. Jos laitat satunnaisen commonin eBayhin hintaan 100 €, se ei tarkoita, että kortin arvo on nyt 100 €. Toisaalta myöskään se, että joku myi satasen kortin eurolla, ei yhtäkkiä laske kortin arvoa euroon. Tärkeää on tarkkailla nimen omaan yleisen hintatason matalampaa päätä sekä hintoja, joilla kyseistä korttia on viime aikoina ostettu. Joskus kannattaa myös tarkistaa useampi eri sivusto ajankohtaisimman hinnan löytämiseksi.

Paras hakusana on yleensä kortin nimi ja alareunan sarjanumero, esim. Base Setin Charizardia etsitään hakemalla "Charizard 4". Tämä riittää erottamaan kortin muiden sarjojen Charizardeista. Joskus myös sarjan nimellä hakeminen auttaa (esim. "Charizard Base Set"), mutta yleensä pelkkä nimi ja numero riittää. Jos kyseessä on reverse holo tai muu erikoisversio, sekin tulee aina mainita. Muista aina tarkistaa, että löytämäsi kortit ovat täsmälleen samoja kuin omasi – eri painos tai holoversio voi usein vaikuttaa kortin hintaan merkittävästi.

Parhaat hintasivustot

Sivusto Sopii parhaiten näille korteille
Pokémon Cardmarket Korttipelissä hyvät / usein tarvitut kortit
eBay (myydyt kohteet) Ensimmäisten sarjojen harvinaiset (Base Set – Neo Destiny), kaikki sarjoista Expedition, Aquapolis ja Skyridge
TCGplayer Kaikki muut

TCGplayer on keräilykorttien myyntialusta, jossa useat korttikaupat myyvät tuotteitaan ja joka viimeaikaisten myyntien perusteella laskee kullekin kortille market pricen eli markkina-arvon. Market price on helppo ja nopea "tämänhetkinen arvo", mutta kannattaa tarkistaa myös korttien varsinaiset myyntilistaukset ainakin erikuntoisten ja eri versioiden kohdalla. TCGplayer tarjoaa myös Hintaoppaan, joka listaa suoraan markkina-arvot sarjoittain.

Pokémon Cardmarket on vastaavanlainen myyntialusta, johon yksityishenkilöt voivat rekisteröityä myymään korttejaan ja jota käyttävät erityisesti korttipelaajat. Sivusto seuraa päivän, viikon ja kuukauden keskimääräisiä myyntihintoja. Cardmarketissa myydään myös paljon ei-englanninkielisiä kortteja, joten katso tarkkaan, minkä perusteella arvioit hintasi – englanninkieliset kortit ovat usein kalliimpia kuin muut kielet.

eBayssa myydään myös paljon Pokémon-kortteja, mutta hintataso heittelee paljon, joten pelkät myytävinä olevat kortit antavat usein väärän kuvan kortin arvosta. Muista aina hakea vain myydyt kortit valitsemalla hakutulossivulta vasemmasta sivupalkista "Sold Items" päälle, ja varmista että "Completed Items" on poissa päältä. Tämä on luotettava vaihtoehto erityisesti vanhojen harvinaisten korttien arviointiin, sillä muilla sivuilla hintataso on usein selkeästi korkeampi.

Mavin on työkalu, joka kortin nimellä ja sarjanumerolla etsii eBaysta vastaavia myytyjä ja myytävänä olevia. Usein nopeampaa kuin eBayn asetusten säätäminen kohdalleen.

Pokémon Prices seuraa myynnissä olevia kortteja, enimmäkseen eBaysta. Huom! Sivusto ei seuraa myytyjä vaan pelkästään myytäviä, joten kannattaa tutkia myyntikohteita tarkemmin eikä suoraan luottaa laskettuihin hintoihin.

Kuntoarviointipalvelut

Tutkiessasi korttien arvoja esimerkiksi Ebayssa saatat joskus nähdä kortteja suljettuina paksuihin muovikuoriin. Näiden korttien hinnat ovat yleensä reilusti muita korkeampia, sillä ne ovat ammattimaisten kuntoarviointipalvelujen arvioimia. Tunnetuin palvelu on nimeltään PSA, muita ovat esimerkiksi Beckett ja CGC. Kuntoarviointi nostaa kortin arvoa merkittävästi, eikä se ole enää verrattavissa arvioimattomaan korttiin, edes hyväkuntoiseen sellaiseen.

Älä siis käytä Ebayn kuntoarvioitujen korttien hintoja apuna omien hintojesi päättämisessä, vaan katso ainoastaan irtonaisten, arvioimattomien korttien hintoja. Älä myöskään koskaan arvaile itse, mikä PSA-luokitus kortillasi saattaisi olla – tämän arvion voi tehdä vain ammattimainen arvioija.

Lopuksi

Onnea matkaan! Jos oppaan lukemisen jälkeen sinulla on vielä kysyttävää tai sinulla on kortteja, joiden arvoa et ylläolevilla ohjeilla onnistu löytämään, lisää neuvoja saa esimerkiksi Pokémon TCG-Discordin #keräily-kanavalta.