Videopeliturnaukset

Tälle sivulle on tiivistetty tärkeimmät säännöt ja ohjeet, joita tarvitset osallistuaksesi Pokémon-videopeliturnaukseen. Täydet sääntödokumentit ja muita hyödyllisiä yleisohjeita löydät täältä.

Turnauksen kulku

Turnauksessa kaikki pelaavat 3–6 alkukierrosta (swiss), eli turnauksesta ei putoa pois vaikka häviäisi pelinsä. Tämän jälkeen yleensä 2–8 parasta pääsevät jatkoon (top cut), ja jatkokierroksilla häviäjä putoaa pois. Tarkat kierrosmäärät riippuvat pelaajien määrästä, eikä pienissä turnauksissa jatkokierroksia välttämättä pelata.

Alkukierrokset pelataan joko yksittäisinä peleinä (best of 1, bo1) tai paras kolmesta -menetelmällä (best of 3, bo3), ja jatkokierrokset aina paras kolmesta. Turnauksen alussa pelaajat vastaanottavat turnausjärjestäjän Switch-konsolilta turnauksen säännöt, jotka määrittävät muun muassa turnauksen aikarajat. Yksittäisessä pelissä kummallakin pelaajalla on omaa aikaa (Your Time) 7 minuuttia, ja koko peliin aikaa 20 minuuttia.

Säännöt

Turnauksissa käytetään sääntöformaattia Regulation Set E välillä 1.10.2023-2.1.2024.

  • Taistelut double battleja.
  • Tiimissä ei saa olla kahta samaa Pokémonia tai esinettä.
  • Kaikki Pokémonit asetetaan Lv.50.
  • Sallittuja ovat Paldean Pokédexin numerot 1-398 sekä tietyt muut Pokémonit, mm. DLC:n mukana julkaistut. Tarkka lista löytyy Pokémon HOMEsta sekä pelin sisäisestä Poké Portalista.

Täysi ajantasainen sääntödokumentti on luettavissa täältä.

Mitä tarvitset mukaan

  • Player ID -numero. Jos sinulla ei ole tätä numeroa, saat sen turnauspaikalla. Player ID kannattaa myös rekisteröidä pokemon.comiin turnaustulosten ja -pisteiden seuraamista varten. Tarkemmat ohjeet saat numeron mukana.
  • Pelikonsoli (mikä tahansa Switch-perheeseen kuuluva), viimeisimmät päivitykset asennettu ja akku ladattu
  • Peli (Scarlet tai Violet, viimeisimmät päivitykset asennettu)
  • Laturi
  • Tiimilista

Tiimilista kertoo, mitä Pokémoneja tiimissäsi on, ja se annetaan turnausjärjestäjälle ilmoittautuessa. Listassa tulee lukea pelaajan nimi, syntymäaika ja Player ID, sekä tiimisi tiedot: jokaisen Pokémonin nimi (mukaan lukien muoto tai sukupuoli, jos se vaikuttaa Pokémonin pelillisiin ominaisuuksiin), Tera-tyyppi, ability, iskut, statit (Pokémonin oikealla levelillä eli siten, miten ne näkyvät Summary-näkymässä boxissa). Lisäksi listasta on oltava kopio, josta statit on jätetty pois - tämä lista on jokaisessa pelissä näkyvillä vastustajallesi. Listat voi kirjoittaa mille tahansa paperille, mutta voit ladata valmiin pohjan esimerkiksi tästä (PDF-tiedosto). Tiimisi tulee olla asetettu Battle Teamiksi.

Ikäsarjat

Turnaukset pelataan kolmessa ikäsarjassa, jotka kaudella 2023 ovat

  • Junior: 2011 ja myöhemmin syntyneet
  • Senior: 2007–2010 syntyneet
  • Master: 2006 ja aiemmin syntyneet

Jos ikäsarjassa on alle 6 pelaajaa, se yhdistetään toiseen ikäsarjaan. Premier-turnauksissa palkinnot jaetaan silti jokaiselle ikäsarjalle erikseen.

Championship-pisteet

Premier-turnauksissa parhaat pelaajat saavat palkinnoksi Championship-pisteitä (Championship Points, CP). Joka vuosi jokaisella ikäsarjalla on pisteraja, jonka saavuttaneet ansaitsevat kutsun maailmanmestaruuskilpailuihin. Lisäksi Euroopan 22 eniten pisteitä kerännyttä pelaajaa jokaisessä ikäsarjassa saavat kutsut suoraan turnauksen toiselle päivälle.

Turnausvuosi jaetaan neljään vuosineljännekseen (quarter), joiden aikana kerätyillä pisteillä voi saada matkustuspalkinnon seuraavaan International Championships -turnaukseen. Palkinnon saa Euroopassa jokaisen ikäsarjan neljä parasta.

Lisätietoa tämän kauden Championship-sarjasta täältä.

Best Finish Limit

Jotta pisteiden kerääminen olisi tasapuolisempaa paikallisten turnausten määrästä riippumatta, jokaisella turnaustyypillä on Best Finish Limit -arvo. Tämä tarkoittaa, että jos pelaaja pelaa kauden aikana BFL-rajaa suuremmassa määrässä turnauksia, vain heidän parhaat suorituksensa lasketaan heidän Championship-pisteisiinsä. Jos esimerkiksi BFL-raja on 8 ja pelaaja pelaa kauden aikana kymmenessä turnauksessa, vain kahdeksan parhaan turnauksen pisteet lasketaan eikä kahta viimeistä huomioida.

Kicker

Turnauksissa pisteitä jaetaan aina vähintään jokaisen ikäsarjan neljälle parhaalle pelaajalle, mutta mahdollisesti myös useammalle, mikäli turnauksen osallistujamäärä ylittää tietyn raja-arvon. Kuten pisteet, kickeritkin ovat ikäsarjakohtaisia. Jotta turnaus ylipäänsä on validi, pitää suurimmassa ikäsarjassa olla vähintään 4 osallistujaa.

Turnaustyypit

Premier Challenge

Pieni, parista tunnista muutamaan tuntiin kestävä Premier-turnaus, joita tietyt turnausjärjestäjät voivat järjestää kerran kuussa.

Midseason Showdown

Keskikokoinen, muutaman tunnin tai koko päivän kestävä Premier-turnaus, joita tietyt turnausjärjestäjät voivat järjestää neljä kertaa vuodessa.

Regional Championships & Special Events

Suuri, kaksipäiväinen Premier-turnaus, joita järjestetään vain ulkomailla. Parhaille pelaajille on jaossa Regional-turnauksissa suuria rahapalkintoja, Special Eventeissä palkinnot vaihtelevat turnauksen järjestäjästä riippuen.

International Championships

Suurin ja arvostetuin kansainvälinen Premier-turnaus maailmanmestaruuskisoja lukuun ottamatta. Kerran kaudessa Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa, Euroopassa ja Oseaniassa. Parhaille pelaajille on jaossa suuria rahapalkintoja.

Tietyt online-turnaukset (esim. International Challenget)

Internetissä pelattava turnaus, joka kestää tyypillisesti kolme päivää, ja pelejä voi pelata 15 päivässä. Sijoitukset määräytyvät elo-rankingjärjestelmän perusteella. Ottelut pelataan paras yhdestä sattumanvaraista, mahdollisimman lähellä omaa rankingia olevaa pelaajaa vastaan. Jos pelaaja on yhdistänyt Nintendo-tunnuksensa Pokémon Club -tunnukseensa, turnauksesta voi ansaita Championship-pisteitä.

Kasuaaliturnaukset

Toisinaan Suomessa järjestetään myös virallisia turnauksia, joilla ei kuitenkaan ole Premier-statusta. Ne vastaavat kooltaan ja rakenteeltaan Premier Challengeja, mutta niistä ei saa Championship-pisteitä. Palkintoina on usein oheistuotteita.