Korttipeliturnaukset

Tälle sivulle on tiivistetty tärkeimmät säännöt ja ohjeet, joita tarvitset osallistuaksesi Pokémon-korttipeliturnaukseen. Täydet sääntödokumentit ja muita hyödyllisiä yleisohjeita löydät täältä.

Turnauksen kulku

Turnauksessa kaikki pelaavat 3–6 alkukierrosta, eli turnauksesta ei putoa pois vaikka häviäisi pelinsä. Tämän jälkeen yleensä 2–8 parasta pääsevät jatkoon (top cut), ja jatkokierroksilla häviäjä putoaa pois. Tarkat kierrosmäärät riippuvat pelaajien määrästä, eikä pienissä turnauksissa jatkokierroksia välttämättä pelata.

Yksi kierros kestää tavallisesti joko 30 minuuttia, jolloin pelataan vain yksi peli, tai 50 minuuttia, jolloin kierrokset pelataan paras kolmesta -menetelmällä. Jatkokierrokset pelataan aina paras kolmesta, ja aikaa on yleensä 60 minuuttia.

Sallitut kortit

Pakassa täytyy olla tasan 60 korttia ja samannimistä korttia saa olla vain 4 kappaletta (paitsi basic-energiakortit, joita saa olla kuinka paljon tahansa). Suomessa korttien sallitut kielet ovat englanti, ranska, saksa, italia, portugali ja espanja.

Turnauksen formaatti kertoo, mitkä korttisarjat ovat turnauksessa sallittuja. Turnausformaatteja on kaksi, yleisin Standard ja laajempi Expanded. Uudet korttisarjat tulevat turnauslaillisiksi aina julkaisukuukautensa kolmantena perjantaina, ja joka vuosi syyskuun alussa tapahtuu rotaatio, jossa muutama vanhin sarja putoaa pois Standard-formaatista.

Standard

 • Sun & Moon—Team Up ja kaikki sen jälkeen julkaistut setit
 • Black Star Promo -kortit numeroilla SM158 ja siitä ylöspäin ja SWSH001 ja siitä ylöspäin
 • Detective Pikachu

Expanded

 • kaikki Standardissa sallitut setit
 • Black & White ja kaikki sen jälkeen julkaistut setit
 • Black Star Promo -kortit numeroilla BW01 ja siitä ylöspäin, XY01 ja siitä ylöspäin, SM01 ja siitä ylöspäin ja SWSH001 ja siitä ylöspäin
 • Generations
 • Double Crisis
 • Dragon Vault
 • Shining Legends
 • Dragon Majesty
 • Detective Pikachu
 • Black & White Trainer Kit ja kaikki sen jälkeen julkaistut Trainer Kitit
 • McDonald's Collection 2011 ja muut sen jälkeen julkaistut

Sekä Standardista että Expandedista on erikseen kielletty muutama liian voimakkaaksi koettu kortti: https://www.pokemon.com/us/pokemon-tcg-banned-card-list/

Jos jostain tietystä kortista on painettu monta versiota (eli kortti on ns. reprintattu), myös vanhempia versioita, jotka eivät muutoin olisi sallittuja, saa käyttää, kunhan versiot ovat funktionaalisesti identtisiä. Listan sallituista reprinteistä löydät täältä:

Listan kaikista korttisarjoista julkaisujärjestyksessä löydät täältä.

Mitä tarvitset mukaan

 • Player ID -numero. Jos sinulla ei ole tätä numeroa, saat sen turnauspaikalla. Player ID kannattaa myös rekisteröidä pokemon.comiin turnaustulosten ja -pisteiden seuraamista varten. Tarkemmat ohjeet saat numeron mukana.
 • Turnauspakka
 • Pakkalista
 • Heittokolikko tai 6-sivuinen, läpikuultava noppa
 • Vahinkomerkkejä (damage counters) tai noppia
 • Poison-, Burn- ja GX-merkit, jos mikään Pokémonisi käyttää kyseisiä merkkejä
 • Korttisuojat. Ei pakollinen, mutta korttisi menevät helposti huonoon kuntoon, jos pelaat ilman suojia. Ota mukaan myös ylimääräisiä suojia siltä varalta että niitä rikkoutuu turnauksen aikana.
 • Juomapullo ja evästä (koko päivän kestävissä turnauksissa ei yleensä ole aikaa ruokatauolle)

Pakkalista kertoo, mitä kortteja turnauspakassasi on, ja se annetaan ilmoittautuessa turnauksen järjestäjälle. Turnausjärjestäjä tarkastaa listasi ja pakkasi, etkä siis voi muuttaa pakkasi sisältöä turnauksen aikana. Pakan pitää olla ilmoittautuessa listan ilmoittamassa järjestyksessä!

Pakkalistassa täytyy lukea pelaajan nimi, syntymäaika ja Player ID. Listaan kirjoitetaan ensin Pokémonit (lukumäärä, nimi, sarjan lyhenne ja kortin numero), sitten trainer-kortit (lukumäärä ja nimi) ja lopuksi energiat (lukumäärä ja nimi). Listan voi kirjoittaa mille tahansa paperille, mutta voit ladata valmiin pohjan esimerkiksi tästä (PDF-tiedosto).

Ikäsarjat

Turnaukset pelataan kolmessa ikäsarjassa, jotka kaudella 2021 ovat

 • Junior: 2009 ja myöhemmin syntyneet
 • Senior: 2005–2008 syntyneet
 • Master: 2004 ja aiemmin syntyneet

Jos ikäsarjassa on alle 6 pelaajaa, se yhdistetään toiseen ikäsarjaan. Palkinnot jaetaan silti jokaiselle ikäsarjalle erikseen.

Championship-pisteet

Premier-turnauksissa parhaat pelaajat saavat palkinnoksi Championship-pisteitä (CP). Vuonna 2020 kutsu maailmanmestaruuskilpailuihin ansaitaan seuraavilla pisterajoilla:

 • Junior: 250 pistettä
 • Senior: 250 pistettä
 • Master: 350 pistettä

Lisäksi Euroopan 22 eniten pisteitä kerännyttä pelaajaa jokaisessä ikäsarjassa saavat kutsut suoraan turnauksen toiselle päivälle. Lisätietoa täältä.

Turnausvuosi jaetaan neljään vuosineljännekseen ("quarter"), joiden aikana kerätyillä pisteillä voi saada matkustuspalkinnon seuraavaan International Championships -turnaukseen. Palkinnon saa Euroopassa jokaisen ikäsarjan neljä parasta.

Turnauksissa pisteitä jaetaan aina vähintään jokaisen ikäsarjan neljälle parhaalle pelaajalle. Eri turnauksissa on myös eri Kicker-rajat, joiden mukaan mitä enemmän pelaajia ikäsarjassa on, sitä useammalle sijoitukselle jaetaan pisteitä. Jos turnauksessa on alle 4 pelaajaa, pisteitä ei jaeta.

Best Finish Limit

Jotta pisteiden kerääminen olisi tasapuolisempaa paikallisten turnausten määrästä riippumatta, jokaisella turnaustyypillä on Best Finish Limit -arvo. Tämä tarkoittaa, että jos pelaaja pelaa kauden aikana BFL-rajaa suuremmassa määrässä turnauksia, vain heidän parhaat suorituksensa lasketaan heidän Championship-pisteisiinsä. Jos esimerkiksi BFL-raja on 8 ja pelaaja pelaa kauden aikana kymmenessä turnauksessa, vain kahdeksan parhaan turnauksen pisteet lasketaan eikä kahta viimeistä huomioida.

Kicker

Mikäli turnauksen osallistujamäärä ylittää tietyn raja-arvon, turnauksessa jaetaan Championship-pisteitä useammallekin kuin vain 4 parhaalle pelaajalle. Kuten pisteet, kickeritkin ovat ikäsarjakohtaisia. Jotta turnaus ylipäänsä on validi, pitää suurimmassa ikäsarjassa olla vähintään 4 osallistujaa.

Turnaustyypit

League Challenge

Pieni, muutaman tunnin kestävä Premier-turnaus, joita tietyt liigat järjestävät kerran kuussa. Kierrokset pelataan paras yhdestä, jatkokierroksia ei ole. Jokaisen ikäsarjan neljä parasta saavat palkinnoksi League Challenge -promokortin.

Best Finish Limit: 8

Sijoitus CP-määrä Kicker
1 15 0
2 12 0
3–4 10 0
5–8 8 24
9–16 6 48
17–32 4 100

League Cup

Keskikokoinen, koko päivän kestävä Premier-turnaus, joita tietyt liigat järjestävät neljä kertaa vuodessa. Alkukierrokset voidaan pelata joko paras yhdestä tai paras kolmesta, jatkokierrokset paras kolmesta. Kaikki osallistujat saavat League Cup -promokortin, ja jokaisen ikäsarjan voittaja saa palkinnoksi erityisen Champion-pelimaton.

Best Finish Limit: 8

Sijoitus CP-määrä Kicker
1 50 0
2 40 0
3–4 32 0
5–8 25 24
9–16 20 48
17–32 16 100
33–64 13 200

Regional Championships & Special Events

Suuri, kaksipäiväinen turnaus, joita järjestetään vain ulkomailla. Parhaille pelaajille on jaossa Regional-turnauksissa suuria rahapalkintoja sekä booster-paketteja, Special Eventeissä palkinnot vaihtelevat turnauksen järjestäjästä riippuen. Lisätietoa täältä.

Best Finish Limit: 6

Sijoitus CP-määrä Kicker
1 200 0
2 160 0
3–4 130 0
5–8 100 0
9–16 80 48
17–32 60 100
33–64 50 200
65–128 40 400
129–256 30 800

International Championships

Suurin ja arvostetuin kansainvälinen turnaus maailmanmestaruuskisoja lukuun ottamatta. Kerran kaudessa Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa, Euroopassa ja Oseaniassa. Parhaille pelaajille on jaossa suuria rahapalkintoja sekä booster-paketteja. Lisätietoa täältä.

Best Finish Limit: 4

Sijoitus CP-määrä Kicker
1 500 0
2 400 0
3–4 320 0
5–8 250 0
9–16 200 48
17–32 160 100
33–64 130 200
65–128 100 400
129–256 80 800
257–512 60 1600

Prerelease

Prerelease-turnauksia järjestetään juuri ennen uuden korttisarjan julkaisua, ja ne ovat hauska ja helppo tapa tutustua uusiin kortteihin etukäteen. Turnauksen pääsymaksulla saa Prerelease-pakkauksen, joka sisältää promokortin, 22 kortin pakkapohjan sekä 4 booster-pakkausta. Näistä korteista sekä turnauksesta saatavista Basic-energioista rakennetaan 40 kortin pakka, jota sitten käytetään turnauksessa. Kierrokset pelataan neljällä palkintokortilla ja niissä on yleensä 20 minuutin aikaraja. Turnauksen päätteeksi jokainen pelaaja saa vielä palkinnoksi 3 ylimääräistä boosteria. Muista virallisista turnauksista poiketen Prereleaset eivät ole Premier-turnauksia, eli niistä ei saa Championship-pisteitä.